fantaseer er op los

19-03-2018

Kinderen spelen en fantaseren van nature uit. In de spelkamer merk ik dat dit voor jonge kinderen soms een stuk gemakkelijker gaat dan voor iets oudere kinderen. Zeker vanaf de lagere school durven kinderen meer gericht zijn op "het juiste antwoord". Daar waar op school vaak gezocht wordt naar één juist antwoord en er ook één weg aangeleerd wordt om aan dat antwoord te geraken, zijn er in fantasie geen juiste of foute antwoorden. 1 + 1 kan vanalles zijn. Ook de competitiedrang naar "de beste zijn" komt ook meer naar voren en het stellen van sociaal wenselijk gedrag "hoe wil die persoon tegenover mij dat ik mij gedraag?" komt daaraan tegemoet. 

In de spelkamer worden kinderen echter aanvaard, gewoon voor wie ze zijn. Met hun goede kanten maar ook met hun minder goede kanten. 

Soms vinden kinderen het echter lastig om te spelen en zelf dingen te bedenken. Televisie en computerspelletjes zijn erg leuk, maar vaak worden er andere vaardigheden geöefend dan de fantasie. 

Enkele ideeën om de fantasie thuis ook de vrije loop te laten gaan.

  •  "en toen..." Een magische woordencombinatie om een verhaal op gang te trekken. Begint je kind te spelen en raakt het geblokkeerd..., "en toen..." kan een aanzet zijn om verder te fantaseren. Een duwtje in de rug!
  • De story cubes zijn een leuk spel om "en toen" ook in te zetten. Je rolt met de dobbelstenen en afhankelijk van de prentjes die er tevoorschijn komen komt er een verhaal op gang. Maak het maar zo gek je kan bedenken. 
  • Het spel "er ligt een krokodil onder mijn bed" is denk ik niet meer nieuw te verkrijgen maar ik vond het ooit tweedehands in een kringloopwinkel. Bij dit spel moet je plaatjes leggen met een figuur erop, de ander moet onthouden waar je dit gelegd hebt. Dat doe je aan de hand van een zelf uitgevonden verhaal. Voor jonge kinderen gebruik je één plaat, voor oudere kinderen meerdere platen om het iets moeilijker te maken. Voordeel is ook dat het spel niet bijzonder competitief is. Winnen en verliezen staat niet zozeer op de voorgrond.
  • Tekenspelletjes. Iedereen kent vast wel de gevouwen papieren waarbij de één begint met een hoofd, de ander een lijf bijtekent en de laatste de voeten? En dan maar lachen met het eindresultaat? Zo zijn er talrijke variaties! Zelfs een kind dat nog niet kan tekenen laat je enkele lijnen op papier zetten. Gebruik je eigen fantasie en maak van deze lijnen een figuur. Wordt het kind ouder, dan kan jij als ouder enkele krabbels op papier zetten die transformeren in iets anders door je kind. Of wissel af, elk om beurt iets bijtekenen? Of maak een grote cirkel: dit wordt jullie eiland, wat hebben jullie allemaal nodig op dit eiland? Tekenen jullie elk op een stuk van jullie eiland of durven jullie het aan om de tekening te draaien en door elkaar te tekenen? Let wel op: niet alle kinderen vinden het fijn om hun tekengebied te moeten delen, soms voelen ze zich veiliger en fijner met meer afbakening.