kokerellen

27-08-2018

De zoektocht naar de gepaste keuken voor in mijn spelkamer was een lange zoektocht! Er bestaan zo veel verschillende modellen. Uiteindelijk lette ik vooral op de werkhoogte, ik wou een keuken die ook voor grotere kinderen nog leuk is. Ik koos uiteindelijk voor een keuken van I'm Toy. Een vroegere versie bevatte nog een uitschuifbare strijkplank. In de spelkamer heeft strijken niet veel meerwaarde, maar voor thuis zou ik 2dehands afzoeken naar zo een exemplaar. 

In de spelkamer kan het keukentje gebruikt worden in een 'huiselijke' context maar er kan ook voor gekozen worden om de keuken te gebruiken als een 'restaurant'. 

Wat kan er allemaal uitgespeeld worden via het keukentje?

- Het kind kan 'zorgen voor' of 'verzorgd worden' via het bereiden van voedsel.

- Worden er dingen gemaakt die lekker zijn? Of krijg je ook oneetbare zaken op je bord? Kleine kinderen vinden het wel eens superleuk om "kaka" op je bord te doen. Jouw reactie daarop is essentieel! Of misschien heeft een gemene snoodaard wel vergif in het voedsel verstopt? En kom je dit dan tijdig te weten of (net) niet? 

- Want eten kan ook iets heel onveiligs zijn. Je neemt het in je en pas als je het binnen hebt, kan je proeven of het lekker is of niet. Het is dus een stap in het onbekende. Voor kinderen die houden van voorspelbaarheid kan dit dus een grote stap zijn! Het draait ook om geven van vertrouwen: vertrouw ik de persoon die me dit eten geeft dat deze persoon me lekker en goed eten zal geven?

- Je kan uitgenodigd worden om te komen eten. Is het een verjaardagsfeest? Is het gezellig? Voor hoeveel mensen wordt de tafel gedekt? En komen deze opdagen? Knuffels en beren worden hier ook vaak ingezet als extra gasten aan tafel. 

- In een restaurant kan het gebeuren dat je als counselor of ouder de klant bent. Maar het kan ook zijn dat je mee moet helpen het eten te bereiden en dat je samen (denkbeeldige) klanten ontvangt. Dan kan het spel alweer allerlei kanten opgaan, want klanten zijn er in alle maten en vormen!

- Soms wordt er ook verbouwd in het restaurant. Dit kan wijzen op een overgangsfase in het leven van het kind. Als ouder zelf zit je soms ook middenin verbouwingen en dan kan het kind ook de realiteit naspelen.