ninja's!

15-03-2018

Mijn oudste zoon is sinds enkele maanden helemaal into "LEGO Ninjago" 

Aanvankelijk kon ik zijn verhalen over spinjitzu, airjitzu, ... amper volgen. De namen van Lloyd, Kai, Nya, Jay, Zane... klonken vooral heel Engels in mijn oren en wanneer iedereen in ons gezin een vaste rol toebedeeld kreeg met daarbij horende gedragingen,  kreeg ik soms al helemaal een punthoofd.

Sinds enkele weken heeft mijn zoon "het boek van Spinjitzu" in zijn bezit. Dit is opgemaakt als zijnde een dagboek van Meester Wu doorheen de verschillende seizoenen van de tv-reeks over Lego Ninjago. 

En ondanks dat de reeks natuurlijk gemaakt is om zoveel mogelijk lego speelgoed te verkopen (wat mijn kritische zin toch enigzins verhoogt), ben ik enthousiast over het boek.

Want tussen de lijnen door worden levenslessen meegegeven die best wel waardevol kunnen zijn. Zoals vb. dat iedereen goed en slecht in zich heeft of dat je pas kan groeien door te blijven proberen of dat iedereen zijn uitdagingen heeft waardoor de focus verloren wordt. Heethoofd Kai heeft als uitdaging om rustiger te blijven op moeilijke momenten, verliefde Nya laat zich nogal eens afleiden door Jay, Lloyd heeft een ingewikkelde relatie met zijn vader (die eerst goed was, dan slecht en dan uiteindelijk toch weer goed).

En zo komt het dat ik toch met plezier nu elke avond voorlees uit dit boek. Kind is tevreden want hij ziet in zijn hoofd alle leuke scènes uit zijn favoriete serie. Mama is tevreden want stiekem hoopt ze dat hij er ook andere elementen uit oppikt en meeneemt. 

Uiteindelijk is dit een vorm van beeldtaal, waar ook in de spelcounseling en de kinderyoga mee gewerkt wordt. Fantasie die een levensles vertaalt naar zijn wereld en daardoor verteerbaar wordt. 

(Ofwel heeft het marketingteam van Lego Ninjago goed werk geleverd...)